Firme Čedomira Jovanovića duguju više od 10 miliona evra, radnici ne primaju plate


Čedomir Jovanović je dokazao da ima isti talenat za politiku, kriminal i biznis. Sve tri delatnosti je obavljao istovremeno, s istim rezultatom. S političke scene je zbrisan na prvim izborima na kojima se nije švercovao uz jače partije. Ortaci iz Šilerove odavno su pod zemljom ili u Zabeli. Da je Srbija pravna država i on bi se nalazio iza rešetaka, makar zbog finansijskih malverzacija.
Fizički napad na Žarka Ivkovića, vlasnika „Fizio centra“, i njegovog pravnog zastupnika „Dejana Dubajića“, otkrio je još jednu propalu Jovanovićevu poslovnu avanturu. Jelena Jovanović, supruga Čedomira Jovanovića, direktorka je društva „Food and fizio centar“, koji je u podzakup iznajmio prostorije u kojima se nalazi „Fizio centar“. Saradnja je zapela u maju. Obe strane tvrde da su oštećene i optužuju jedna drugu da su nezakonito pokušale da promene brave na ulaznim vratima.
– Rezultat poslovne saradnje su milionski dugovi firme „Food and fizio centra“ prema „Fizio centru“. Firma „Food and fizio je u blokadi“, duguje i nama i mnogim drugim firmama. Ta firma je pod kontrolom supruge Čedomira Jovanovića, ali nije u njenom, nego u vlasništvu jedne nevladine organizacije, tako da se preko APR-a ne može utvrditi ko iza nje stoji. Reč je o pravno dozvoljenom načinu sakrivanja identiteta fizičkih lica koja stoje iza pravnih subjekata – kaže Dubajić.
Upravo po tom šablonu Jovanović je napravio hobotnicu povezanih firmi koje duguju više od 10 miliona evra. Jovanović nije sam napravio te dugove, nije za sve kriv samo on, ali upao je u zamku. Od krivičnih postupaka i poverilaca može da se zaštiti samo političkom podobnošću.
Jovanović je do aprila 2016. godine bio direktor Privrednog društva za pružanje usluga u poljoprivredi “Agrohub”. Vlasništvo je u decembru preneo na izvesnog Igora Jovanovića, a u to vreme je račun firme blokiran zbog duga od 52.764.135 dinara. Među poveriocima su banke, lizing kompanije, javni izvršitelji, privatne firme i Poreska uprava, koja pokušava da naplati zaostali porez. U završnom izveštaju za 2016. godinu navodi se da je imao prihode od svega 3,6 miliona dinara i gubitke od 33,9 miliona dinara. Oštećeni radnici “Agrohuba” imaju izvršne, ali nenaplative presude.
U stečaju je i firma SHSF, u kojoj je Čedomir Jovanović do marta 2015. bio direktora, a do aprila te godine i suvlasnik. Njegova supruga Jelena Jovanović je do avgusta 2015. bila zastupnik firme. Poverioci su, opet, banke, dobavljači, špediteri, javni izvršitelji, fizička lica i, naravno, Poreska uprava. Stečaj je otvoren na predlog Marfin banke, koja je potraživala otplatu kredita iz 2014. godine. Poverioci su tužili SHSF za potraživanja od 269.109.434 dinara. Iako je Jovanović zvanično napustio tu firmu, ona je nastavila da posluje na isti način. U 2017. godini ostvarila je prihode od samo 275.000 dinara, a gubitak od čak 255 miliona dinara.
Preduzeće “Agroposlovi”, preko koje je Jovanović zakupio “Fidelinku”, takođe se nalazi u stečaju. Na dan pokretanja stečajnog postupka, na zahtev Marfin banke, dug je iznosio 172.729.260 dinara. Do 2015. godine ta firma je poslovala solidno, ali onda su stvari krenule nizbrdo. Firma je 31 put utužena za potraživanja od 485.032.742 dinara. Na teret firme registrovan je zalog u vrednosti od 7,8 milijardi dinara. Pored banaka, privatnih firmi i Poreske uprav, među poveriocima se nalazi i “Ipsos Stratedžik marketing”, koji je tražio isplatu doga od 328.976 dinara. Čedomir Jovanović je bio suvlasnik firme do aprila, a njegova supruga Jelena suvlasnik i direktor do avgusta 2015. godine. Posle promena vlasničkih odnosa, Jelena Jovanović je zadržala 0,15 odsto vlasničkog udela, a većinski suvlasnik, sa 98,85 odsto, je kompanija BH Chemical Industry Bojana Drobnjaka.
“Agroposlovi” u vlasništvu imaju firmu “Silos” iz Kovina, koja je u stečaj gurnuta na predlog Marfin banke, zbog nevraćenog kredita od 200.000 evra iz 2014. godine. Kredit su podigli “Agroposlovi”, a solidarni dužnicu su bili “Silos” i Čedomir i Jelena Jovanović. Poslednji solidan prihod kovinska firma je ostvarila 2015, kad je ostvarila dobit od 11 miliona dinara.

Propao je i Jovanovićev posao s firmom “Kirka Suri”, pa i sa Liberalno demokratskom partijom. Račun Jovanovićeve stranke se, prema podacima Narodne banke Srbije, nalazi u blokadi od 12. decembra 2016. godine. Stranka gotovo da nema nikakvu imovinu, ali zato ima tužbe, kojima se potražuje iznos od 1.107.072.806 dinara. Protiv LDP-a je vođeno više od 280 izvršnih sudskih postupaka. Među poveriocima su mnogi sudovi u Srbiji, prekršajni i privredni, kao i javna komunalna preduzeća, firme, Grad Beograd, Poreska uprava, gradsko stambeno preduzeće Beograd, Beogradske elektrane, Telekom, Ringijer, Politika, Fond PIO, Televizija Foks, koja traži 10 miliona dinara, pa i nekoliko lokalnih televizija.
– Za mene je politika najiskreniji način da pomognem narodu – tvrdi Čedomir Jovanović.
Za Aleksandra Vučića je Jovanović samo jedan ucenjeni nesrećnik, kome nad glavom vise krivične prijave. Da bi izbegao pravdu, glumi opozicionara i svom snagom se bori da ostane na političkoj sceni.
– Samo se borim za svoju porodicu – kaže Čedomir Jovanović, objašnjavajući razloge zašto je pretukao direktora „Fizio centra“.
Kad bi se radnici iz njegovih propalih firmi, koji imaju izvršna rešenja o nadoknadi dugovanja, primenili taj recept, pa s palicama ili teniskim reketima, krenuli da biju Jovanovića, ne bi ga spasilo ni policijsko, ni privatno obezbeđenje. Međutim, stotine radnika i njihovih porodica nisu bitni, naprednjačka vlast štiti kriminalce.

Постави коментар

0 Коментари