Da li je vojska zaista neophodna ili je ovo još jedan Vučićev marketinški trik i predizborna kampanja


 Čitava Srbija je juče bila iznenađena vešću da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio slanje vojske u Šid. Ali šta se zapravo krije iza ovog Vučićevog poteza, da li je vojska zaista potrebna ili je ovo samo još jedan Vučićev marketinški trik. 

 Postoje nekoliko mogućih teorija, pa pogledajmo koje su najverovatnije.

 Prva teorija je da je zaista bila potrebna intervencija vojske:

 Ova prva teorija, da je u Šidu zaista bila potrebna hitna intervencija vojske, je ujedno i najmanje verovatna, a evo i da vidimo zbog čega. 

 Srbija poseduje policiju i vrlo su male šanse da srpska policija nije bila u stanju da izađe na kraj sa migrantima, te da je zbog toga morala da bude angažovana vojska.

 Čak i da je policija imala probleme sa kojim nije mogla da se nosi, postoji žandarmerija , koja je mnogo bliža rešavanju ovakvih situacija od vojske, jer je žandarmerija obučavana za upravo ovajve stvari i vrlo je čudno da oni nisu angažovani za ovaj zadatak već vojska. 

 Druga teorija - vrćanje ugleda vojske kod naroda:

 Svima je dobro poznato da  je vojska bila na ulicama, sa dugim cevima tokom pandemije korona virusa. To je tada izazvalo bes i negodovanje naroda širom Srbije. Mnogi su počeli da govore kako to nije naša, već nato vojska i osuđivali su što je vojska upotrebljena protiv svog naroda kada im je bilo najteže. 

 Ova teorija je daleko realnija nego prva i svakako da u njoj postoji barem zrno istine.

 Treća teorija - skretanje pažnje sa trenutnih političkih dešavanja:

 Politička situacija u Srbiji nije jednostavna. Opozicija bojkotuje izbore, poslanici štrajkuju glađu ispred narodne skupštine. Boško Obradović je već osmi dan u štrajku glađu i sasvim je sigurno da vlasti to ne odgovara, jer je on već osam dana, tema broj jedan u Srbiji i sigurno da su želeli to da promene.
 A koji je najbolji način skrenuti pažnju građana sa trenutne političke situacije u zemlji i štrajka glađu narodnih poslanika, nego posalti specijalne jedinice da spasu narod od opasnih migranata. 

 Ova teorija je itekako moguća i realna.

 Četvrta teorija - predizborna kampanja

 Četvrta teorija je da Vučić vojsku koristi u svojoj predizbornoj kampanji, što mu ne bi bilo prvi put da radi , jer je i do sada redovno koristio javne institucije i resurse u promociju svoje stranke. Jer gde ćete bolju kampanju nego: Jadni narod trpi migrante, a onda predsednik naređuje vojsci da krene i zaštiti narod od migranata. 

 Po nama u sve četri teorije ima istine. Sigurno je da Vučić koristi vojsku u predizborne svrhe i skretanja pažnje naroda. Sa druge strane tačno je i da su migranti nasilni i da prave probleme, ali ne treba zaboraviti da je urpavo ova vlast i doselila te migrante i tvrdila kako su oni dobri i fini.

Постави коментар

0 Коментари