Za SNS rezervisano neverovatnih 80% političkog programa na RTS-u !



  Na nacionalnoj televiziji RTS, koju finansiraju građani Srbije svojim novcem, kako bi bili pravovremeno i istinito informisani 80% političkog programa posvećeno je vladajućoj koaliciji.

  Više od 30% odsto političkog programa posvećeno je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a neverovatna je činjenica da se on u 100% tog vremena pominje u DOBROM kontekstu.

 Takođe je neverovatno da u najledanijim vestima na RTS-u, Drugom dnevniku, nema predstavnika opozicije, a i ako se kada pomenu to bude u LOŠEM kontekstu. Ovo su najnoviji podaci medija monitoringa, koje radi organizacija CRTA, prateći pet nacionalnih televizija.

 RTS – Vučić i protesti na “institucionalnoj livadi”

 Posle peticije koja je došla iz akademskih krugova sa zahtevom za promenom uređivačke politike, jer smatraju da RTS obmanjuje javnost, najavljen je i protest za kraj meseca u Beogradu. U svom obraćanju javnom medijskom servisu kažu da je “građanima Srbije Ustavom zagarantovano pravo da budu obavešteni, što vi svojom uređivačkom politikom niste obezbedili”.

suvišna je, ako se pogledaju brojevi. A oni su jasni. Organizacija CRTA, u okviru posmatranja izbora, radi medija monitoring kroz koji prati pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, u proširenom prajmtajnu od 17.30 do 24 sata. Bez obzira na formate, prate se svi sadržaji u kojima su prisutni politički akteri.

“Na RTS-u je 80 posto sadržaja posvećeno političkim akterima vladajuće koalicije i oni su prevashodno pozitivno predstavljeni. Partije koje su objavile da su u bojkotu zauzimaju 14 posto ukupno vremena. Najčešće su LOŠE predstavljene. Ostale partije zauzimaju sedam posto ukupnog vremena. One su predstavljene najčešće neutralno ili pozitivno”, rezultati su medija monitoringa u periodu od sredine oktobra prošle godine do 2. februara 2020.

Centralna politička emisija na RTS-u je Dnevnik 2 i u njoj dominiraju – predstavnici vlasti. U prvih osamnaest aktera – nema opozicije. Vladajuća koalicija je predstavljena izuzetno pozitivno. Za pet meseci monitoringa – najviše pominjani predstavnik opozicije je Marinika Tepić, ali tek kao 19. politička akterka po redu. Za njom slede Marko Bastać i Boško Obradović, Dragan Đilas, Boris Tadić. Svi oni su predstavljeni u izuzetno negativnom kontekstu kao izdajnici, opoziciona bagra, tajkuni, lopovi iz opozicije, žuto smeće itd. 

“Mi idemo ka podvojenoj realnosti. Sa jedne strane su mladi, bolje obrazovani, do trideset godina, koji su prešli u fazu samoinformisanja, što je problem rizika za fejknjuz, na primer. Sa druge strane su stariji ljudi, manje obrazovani, koji prate Pink, RTS, Hepi i tabloide. Dve realnosti u jednom društvu, što u perspektivi može da dovede i do društvenih sukoba. Ko treba da posreduje? Javni servis. Između partikularnih interesa, koji su i razumljivi. Umesto da bude proaktivan i deliberator, neko ko analizira, propituje, drži vlast odgovornom, javni servis se izvlači iz toga i taj prostor prepušta Pinku i N1. Pink koji je sredstvo propagande i N1 koji pokušava da bude ono što je javni servis”, kaže Gavrilović.


Постави коментар

0 Коментари