BIA kupila program koji za nekoliko sekundi locira svaki telefon u državi

 


Bezbednosno-informativna agencija (BIA) koristi softver izraelske kompanije Circles koji joj omogućava da, kroz svega nekoliko sekundi, locira svaki telefon na teritoriji zemlje, objavio je Citizen Lab, institut Univerziteta u Torontu specijalizovan za pitanja nadzora.

Istražujući poslovanje kompanije Circles, Citizen Lab je došao do spiska od 25 zemalja koje koriste softver za nadzor, među kojima se nalazi i Srbija, piše list Danas.

Nalazi koje je predstavio kanadski institut posebno su zanimljivi u kontekstu jedne slabo ispraćene izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića s početka vanrednog stanja. Na konferenciji održanoj 19. marta ove godine, Vučić je govorio o nadzoru građana koji krše mere izolacije koje je propisala Vlada.

„Imamo savremene tehničke mere kojima to pratimo. Pratimo telefonske brojeve, pre svega italijanske. Dakle, ne prisluškujemo, već pratimo da li se kreću ljudi sa italijanskim brojevima u romingu – i kreću se. Posebno će policija večeras da obrati pažnju na određena naselja, jer ih vidimo da se kreću. Nemojte da mislite da ćete nas prevariti ostavljanjem telefona na jednom mestu, jer smo pronašli još jedan način da pratimo ko i kako krši pravila koje je država propisala. Ovo sve radimo da bismo zaštitili zdravlje ljudi“, kazao je Vučić.

Najveća mana ovog sistema je, navodi se u tekstu Citizen Laba, što ne zahteva potvrdu da se radi o operateru mobilne telefonije, čime svaki subjekt sa pristupom sistemu dobija informacije o broju kao da se on nalazi u romingu.

Ovoj tehnici je jako teško ući u trag pošto se ne radi o hakovanju samih telefona ili sistema mobilnih operatera.bNjom se samo izdaju zahtevi za podacima, koje kompanije daju koristeći se protokolom SS7.

Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe za Danas da, imajući u vidu istoriju korišćenja sredstava za nadzor, nije iznenađen podacima do kojih su došli istraživači Citizen Laba.

„Mi s jedne strane imamo zakon, koji nalaže da nadzor može da se obavlja isključivo uz dozvolu suda, ali sa druge imamo situaciju u kojoj gotovo i da ne postoji nikakav nadzor nad primenom tih mera. Sve institucije koje bi trebalo da sprovode institucionalan nadzor nad primenom mera, nisu zainteresovane da to čine. Pa tako skupštinski Odbora za nadzor službi bezbednosti služi samo za iskazivanje javne podrške funkcionerima, a i Zaštitnik građana je prestao da sprovodi kontrolu od kako je na tu funkciju došao Zoran Pašalić“, navodi Petrović, uz opasku da je sve ostalo na nekoliko organizacija civilnog društva i medija.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, obrazložen zahtev za primenu posebnih dokaznih mera, među koje spada i nadzor telefona, sudiji za prethodni postupak podnosi zamenik tužioca koji rukovodi konkretnom istragom. Sudija daje dozvolu za sprovođenje mera, a sprovodi ih BIA, policija ili vojna služba.

Advokat Rodoljub Šabić ističe da bi upotreba takvog softvera bilo legalno i dopušteno samo uz striktno poštovanje Ustava i zakona.

Bez sudske odluke to bi predstavljalo grubo kršenje ustavnih garancija, ali i krivično delo povreda tajnosti pisma i drugih sredstava komunikacije, kao i krivično delo neovlašćeno prisluškivanje i snimanje za koja su, ako ih izvrši službeno lice, predviđene kazne od tri, odnosno do pet godina zatvora“, ističe Šabić.

Upitan šta mobilni operateri mogu da učine kako bi zaštitili svoje podatke od neovlašćenog pristupa, Šabić ističe da postoje softverske aplikacije koje mogu da registruju pristup bazama podataka operatera ali, kako naglašava, ne veruje da ih oni koriste.

Постави коментар

0 Коментари