Danas stiže novi zakon: Ministar zdravlja propisuje obaveznu vakcinaciju, kazne od 50.000 do 150.000 dinara za odbijanje.


 

 Na osnovu izmena zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje su danas na dnevnom redu na zasedanju Skupštine Srbije. ministar zdravlja posebnom uredbom propisuje vanrednu obaveznu vakcinaciju, a građani se kažnjavaju od 50.000 do 150.000 dinara ako ne žele da prime obaveznu vakcinu, što je nedopustivo, rekao je danas predsednik Srpskog Pokreta Dveri Boško Obradović.

Ovim izmenama se daju mnogo veća ovlašćenja komunalnim inspektorima i milicajcima da kažnjavaju građane, a povećavaju se zakonske mogućnosti za zatvaranje građana u izolaciju i karantin, što sve može biti predmet ogromnih zloupotreba. 

Takođe, novim izmenama ministar zdravlja dobija ogromna nova ovlašćenja: da zabranjuje javna okupljanja i putovanja, ograničava kretanje stanovništva, zabranjuje ili ograničava promet pojedinih vrsta roba i usluga, što nikako ne može biti u njegovoj nadležnosti.

Sve ovo može da vodi u jedan veoma opasan scenario totalitarnog nadzora i kontrole nad stanovništvom, kao i svih vidova zloupotreba vlasti i kršenja ljudskih prava pod velom borbe protiv zaraze. Srpski pokret Dveri je protiv obavezne vakcinacije i kažnjavanja građana koji ne žele da prime obaveznu vakcinu.

To je pravo na odlučivanje o svome zdravlju koje nam niko ne može oduzeti niti u demokratiji možete građanima nametati bilo kakve totalitarne intervencije u društvu, a posebno ne u sferi zdravlja, ljudskih prava i sloboda.

Stav Srpskog pokreta Dveri o vakcinaciji je poznat: mi nismo protiv vakcinacije jer je to civilizacijska medicinska tekovina koja je mnogo pomogla čovečanstvu u borbi protiv zaraznih bolesti, ali delimo skepsu mnogih građana Srbije prema zdravstvenoj bezbednosti novih uvoznih stranih vakcina.

 Nekada smo primali domaće vakcine i bio je veći stepen poverenja u državu. U međuvremenu se proizvodi neka nova generacija vakcina i kalendar vakcinacije dece je sve veći, da više ne može ni da se isprati šta im se sve daje. Sve to je postalo posebno problematično sa novom zaraznom bolešću i trkom velikih stranih multinacionalnih kompanija u proizvodnji nove vakcine za koju ne možemo znati koliko je ispravna s obzirom da je proizvedena u tako kratkom roku, pa svi možemo postati žrtve eksperimenta uživo na ljudima. Ako imamo u vidu ko je na vlasti u Srbiji i koliko laži i manipulacija svih vrsta smo doživeli u vreme ove zdravstvene krize – kako se onda može verovati vlastima u slučaju nove strane uvozne vakcine?

Ko danas uopšte može da veruje jednom Zlatiboru Lončaru kao ministru zdravlja? Država Srbija mora imati ozbiljnu proveru kvaliteta svake vakcine, domaće ili strane, i garantovati da nema neželjenih dejstava. Dok nema te garancije teško će građani prihvatiti nametanje, jer ko će biti odgovoran za posledice po zdravlje? Otvaranje ozbiljne javne rasprave na ovu temu jedini je način da se smanje sumnje u građanstvu i spreče razne teorije zavere. Pre političara treba da se izjasne stručnjaci. Ako toga ne bude na pravi način samo će se pojačati protivljenje vakcinaciji koje je već ogromno.

Boško Obradović 

 

Постави коментар

0 Коментари